Alla anmärkingar kan börja med att man inte vill ha stålverket till Ingå Joddböle. Sedan kan man ta upp spörsmål, som finns som exempel nedan. Anmärkningar ska lämnas in senast 29.8.2024.

Anmärkningarna kan vara fritt stiliserade utan formella innehållskrav. Anmärkingarna/ synpunkterna kan vara hur många som helst. De skickas enklast via e-post till plan@inga.fi eller med post till Ingå kommun/planläggning, Strandvägen 2, 10210 Ingå

  • Ingen plan kan tas till behandling/godkännas innan NTM-centralens motiverade slutsats finns tillhanda. Denna utredning är helt avgörande för riskhanteringen med stålverket.
  • Kylvattnet som kommer ut i Fagerviken och vidare till Finska viken förorsakar stora problem för havsmiljön. Stora satsningar har gjorts under lång tid för att minska belastningen på Finska viken. Med stålverket har hela detta långsiktiga arbete varit helt förgäves.
  • Priset på fastigheten sjunker med upp till 30 %, 50 % osv. Kräver att innan planen godkänns/tas till behandling, att man har klara direktiv vem som ersätter prisnedgången, samt när man kan få ersättning.
  • Även priset på höghus- och radhuslägenheter sjunker p.g.a. stålverket. Innan planen godkänns/tas till behnadling, skall det finnas en klar plan för hur lägenhetsägarna skall kunna be om och erhålla ersättningar för prisnedgångar. Ett stålverk påverkar bestående en betydligt lägre prisnivå.
  • Fastigheten/lägenheten har redan nu drabbats av prisnedgång i samband med spekulationerna om ett eventuellt stålverk i Joddböle. Kräver redan nu ersättning för skadan. Kommunen bör omedelbart utse en process för behandlingen av ersättningskrav.
  • Fastigheten drabbas av förhöjda ljudstörningar, som försvårar boende. Störningar även nattetid. Kräver ersättningar för denna bestående skada.
  • Om familjemedlemmar drabbas av bestående och allvarliga skador p.g.a. av buller och oljud, skall det finnas en klar plan för vem som ersätter skadorna och vem som har ansvaret för att ersättningar betalas ut. Kan även bli fråga om sjukpensioneringar.
  • Fastigheten drabbas av den ökade trafikmängden (ca 3 500 fordon till per dygn). Trafiken förorsakar bullerproblem och avgaser. Kräver att man utreder vem som bygger bullerskydd och när bullerskydden byggs. Bör även utses inom kommunförvaltningen en ansvarsperson som undersöker och ser till att bullerskydd byggs ut. Detta är en väsentlig del av planeringsarbetet, som skall vara fullständigt klar innan planen godkänns.
  • Den ökade trafiken försvårar företagsamheten p.g.a. nya vägarrangemang. Kräver ersättning för utebliven inkomst under minst 10 år. Skall finnas klar angivet vem som har ansvaret för att ersättningar betalas ut.
  • Vägkorsningen Hamnvägen – Fagerviken kräver nya arrangemang p.g.a. den kraftigt ökade trafiken. Kräver att kommunen omedelbart vidtar åtgärder och finansierar ny och säkrare vägkorsning. Här skall men även beakta den lätta trafiken.
  • Joddböleplanen, om den godkänns, kräver nya vägkorsningar p.g.a. den ökade trafikmängden. Utredningsarbetet om behovet av nya trafikarrangemang måste omedelbart påbörjas. Arbetet skall vara färdigt innan planen/markägaravtalet tas till behandling, för att ha klara besked om kommunens kostnader. De nya vägarrangemangen blir en stor kostnad för kommunen.
  • Kommunen bör omedelbart påvisa hur man skall bygga ut och finansiera leder för lätt trafik som ett led av den kraftigt utökade trafiken i samband med stålverket. Barnens säkerhet måste väga tungt.
  • Kommunens image som en stålverkskommun, ger stora inkomstbortfall för min företagsamhet. Kräver att ersättningar och ersättningsgrunderna finns på bordet innan planen tas till behandling/godkänns av Ingå kommunfullmäktige.
  • Fastigheten drabbas av farligt nedfall. Kräver att kommunen noggrant utreder riskerna för boendet och kräver även en mätstation över smutsigt nedfall i grannskapet, som upprätthåller en rimlig informationsnivå för eventuella möjliga skador på människor, djur och närmiljö.
  • Jakt på vilt blir med stor sannolikhet omöjlig i delar av Ingå p.g.a. nedfall. Kommunen bör omedelbart göra upp en viltvårdsplan med tanke på hanteringen av vilt som drabbas av nedfallen.
  • Frukt- och bärodling samt plockning av vilda skogsbär blir en omöjlighet i en stålverkskommun.
  • Vem kommer att bygga och finansiera alla behövliga skydds- och fotgängarvägar som behövs på grund av den kraftigt ökande trafiken. Vi vill även veta när detta kan ske, för vi har skolbarn som vill ha säker skolväg.
  • Ingå kommun har i planeringsarbetet förlitat sig på Fortums/Blastrs anlitade konsulter. Kräver att kommunen anlitar egna konsulter för att säkerställa kommuninvånarnas intresse. Ingen plan kan godkännas innan kommunen har säkerställt sina invånares intressen.
  • Finns inga entydiga svar på vad kommunen kan få i skatteinkomster vid en eventuell etablering av ett stålverk i Joddböle. Det är en så viktig information att planen inte kan godkännas innan man har full klarhet.
  • Kräver att man innan planen godkänns gör upp en klar lista på vilka kostnader och utlägg som drabbar Ingå kommun på grund av stålverket. Det är ett absolut krav från skattebetalarna i Ingå. Hittills har inga uppgifter om kommunens skyldigheter och utgifter klargjorts. Man kan på inga villkor godkänna en plan eller ens ta den till behandling utan att denna viktiga information finns till handa. När kommer Ingå kommun att ge denna helt avgörande information.
  • I kommande markägaravtal skall man ingå viktiga överenskommelser som påverkar i synnerhet kommunens eventuella ersättningar för utlägg. Kräver att markägaravtalet skall vara godkänt innan planen tas till behandling/godkänns.
  • Markägaravtalet mellan kommunen och de som initierat planeringen, främst Fortum, skall vara färdigt innan man kan behandla/godkänna planen. Markägaravtalet är ett synnerligen viktigt dokument, som definierar de ersättningar som kommunen kan få som ett led av planeringen. Ett markägaravtal kräver hög juridisk kompetens av Ingå kommunen. Utan denna kompetens inom Ingå kommun, kan ansvarspåföljder uppstå.
  • Det skall placeras ut mätstationer för att kontrollera nedfall av utsläpp från stålverket bl.a. i närheten av Kyrkfjärdens lågstadium. Vi kräver att kommunen utser en specifik tjänsteman inom den kommunala förvaltningen som följer upp mätresultaten och även ansvarar för informationen till kommunens invånare. Detta bör ske i god tid tid innan planen tas till behandling/godkänns. Medborgarnas hälsa är synnerligen viktigt och det finns skolor inom de områden där nedsläppen är störst. Det kan uppstå problem i processen, som sedan ger utslag i farligt nedfall inom tättbefolkade områden i kommunens centrumområde.
  • I närheten av Joddböle finns en av fem skyddade undervattenområden i Finland. Planen kräver en fullständig undersökning av undervattenområdet innan planen kan komma till behandling.
  • Mitt emot Joddböle finns på Stor-Ramsiö ett stort naturskyddsområde. Det eventuella stålverkets inverkan på skyddsområdet bör vara utrett innan planen kan tas till behandling.

Christian Strömberg, föreningens ordförande